Az autós elsősegély láda tartalma

 

Kerek hegyű olló
Mesterséges légzés készülék
Guedel pipa mar. 4
Guedel pipa mar. 10
Száj feszítő
Leszorító 50 cm
Műanyag sínek
Sebtapasz 5 cm X 3 cm
Kötszer 2/6 cm
Rivanolos kötszer 6/10 cm
Sebtapaszos kötszer 6/50 cm
Géz tekercs 10 cm X 5 m
Háromszögű kötszer l =80 mm

Steril vatta 50 g
Steril kesztyű
Steril kötszer
Egészségügyi szesz
Jódos alkohol
Rivanol
Perogen
Fertőtlenítő papírzsebkendő
Sicherheits tű
Egyhasználatú pohár
Füzet 50 lap
Golyóstoll vagy ceruza
Elsősegélynyújtási útmutató

 

A mesterséges légzés

A mesterséges légzés célja a lélegzet beindítása.
A leghatásosabb a "szájból szájba" módszer. Ezen módszer azért hatásos, mert nem szükséges speciális eszközöket használni, és fárasztó manővereket alkalmazni. A pulzust a nyaknál kell ellenőrizni (az Ádám Csutka mellett).
Az áldozat a hátán, kinyújtózva fekszik, arccal felfele. Ellenőrizni kell a felső légutakat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincsenek elzáródva vér, váladék, sár vagy más idegen test által. A légutak elzáródása esetén az ujjaink segítségével fel kell szabadítani őket. Az életmentő az áldozat feje mellett, térdelő pozícióban kell elhelyezkedjen.
A bal kezet az áldozat tarkója alá kell helyezni és felfele kell húzni, úgy, hogy a nyak íveljen. Ez a manőver biztosítja a felső légutak felszabadulását a nyelv elzáródásától, tudva levő, hogy az eszméletüket vesztett áldozatoknál a nyelv hátracsúszik a torokba.
Ezen előkészületek után, az életmentő megtölti a tüdejét levegővel és rászorítva a száját az áldozatt nyitott ajkaira, befújja a levegőt az áldozat szájába. Ez idő alatt az áldozat orrnyílásait a másik kézzel össze kell szorítani, hogy megakadályozzuk a levegő eltávózását.
A manőver végrehajtása közben ellenőrizni kell a hatékonyságot, követve az mell felfújódását a befújt levegő által.
Minden befújás után, mialatt az életmentő kilélegzik, szabadon kell hagyni az áldozat száját és orrnyílásait. Ez által az áldozat tüdejébe befújt levegő felszabadul a mellkas rugalmasságának köszönhetően.
A befújás ritmusa 10-16 ciklus percenként, amit fenn kell tartani addig, amíg az áldozat önállóan el kezd lélegzeni. Ha az áldozat szája görcsösen zárva marad, a "szájból orrba" történő befújást kell alkalmazni.
Egy másik lehetőség a Heimlich módszer, amely az áldozat váltakozó fel emelését és leeresztését feltételezi, úgy, hogy a melle alatt átkulcsoljuk karjainkkal.

 

Pulzus ellenőrzése

A légutak felszabadítása

A szájból szájba történő befújás alkalmazása

Heimlich manőver
Külső szívmasszázs

Célja a szívverés visszaállítása olyan esetben, amikor a szív már nem ver. A módszer a szív tájékán, a mellkason keresztül alkalmazott ritmusos nyomásokból áll.
Az áldozat egy kemény felületre, a hátára van fekteve, olyan helyzetbe, hogy a feje lennebb legyen mint a test többi része.
Az életmentő az egymásra tett tenyereit az áldozat mellkasára helyezi a szív tájékán, a mellcsont bal alsó felében.
Az életmentő tenyerével ritmusosan nyomja az áldozatot, úgy hogy annak mellkasa 3-4 cm-t belapuljon, 60 nyomást alkalmazva percenként. A ritmusos nyomás és fellazulás a vérnek a véredényekbe történő pumpálásának szerepét töltik be. Általában, rövid időn belül a masszázs alkalmazása után, a szív újból elkezd spontán módon működni. A szív működésének helyreállása a pulzusszámból, a bőr és nyálkahártya színének visszanyeréséből tűnik ki. Az áldozat eszméletre tér, megjelennek a reflexek.
Ha leállt a légzés és a szívverés is, akkor párhuzamosan kell alkalmazni a mesterséges légzést és a külső szívmasszázst. Ebben az esetben két életmentőre van szükség, akik párhuzamosan alkalmazzák a manővereket. A mozgások váltakozása a következő módon történik: a szívmasszázs négy nyomása után – egy levegő befújás. Abban az esetben, ha csak egy életmentő van, ez a személy felváltva alkalmazza mindkét manővert a fent említett ritmusban. Gyerekek esetében, a külső szívmasszázs nyomásait két ujjal, szelíden kell alkalmazni.
 

Szívmasszázs

Egy személy által alkalmazott szívmasszázs és befújás

Két személy által alkalmazott szívmasszázs és befújás

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Beavatkozások vérzés esetén
 

Meg kell állítani a fennálló vérzéseket leszorítótóval, melyet mindig a seb fölött kell alkalmazni, ha végtag vérzik, vagy nyomókötést használni, ha a seb a fejen vagy a törzsön van.

Ha leszorítót használunk, mellékelni kell egy cédulát, amelyen fel kell tüntetni a leszorító alkalmazásának pontos idejét, hogy fell lehessen lazítani minden félórában, megelőzve az illető testrész elhalását. A vérzés súlyossága az elvesztett vér mennyiségéből állapítható meg. Az artériás vér színe világosabb, mint a vénásé.

Leszorító szerepét tötheti be egy széles öv vagy egy textilanyag sáv. Kerülni kell a kötél vagy a drót használatát, mivel elvághatják a szövetet.

Szállítás alatt szem előtt kell tartani az áldozat keringési- és légzési funkcióinak a biztosítását, ezért, ha az áldozat sok vért vesztett, lábait a fej szintjénél magasabbra kell heyezni.

Leszorító alkalmazása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Sebek ellátása

 

A sebeket jódos oldattal, alkohollal, esetleg kloraminnal kell fertőtleníteni, oxigénes vízzel (peroxid) kell kimosni és megtisztítani, steril gézzel kell bekötözni (nem vattával). A sebeket belülről kifele kell kimosni és megtisztítani, és abban az esetben ha idegen test is van a sebben, ezt nem mozdítjuk, mivel ennek kivétele súlyosbíthatja a sérülést; a beavarkozást egy képzett egészségügyi alkalmazott kell befejezze.

 

Törések rögzítése

 

A törött végtagokat sínekkel kell rögzíteni, melyek összefogják úgy a felső, mint az alsó ízületet. A törés lehet nyílt (ha a csont átszakítja a bőrt és kívülről látható), vagy zárt. Azokat az áldozatokat, melyeknek a gerince törött el, nem szabad megmozdítani az orvos megérkezéséig, viszont ha nincs más lehetőség, sima, kemény felülethez kötözve lehet szállítani (deszka, ajtó) és ha lehet platós járművet kell használni.

A sínek szerepét betölthetik deszkadarabok, fa, fém, kemény műanyag, vagy összehajtással megerősített karton.

Sínekkel való rögzítés

Zárt és nyílt törés