Chestionare auto DRPCIV 2015, Permis de conducere

SOFŐRISKOLÁK DIÁKJAI

chestionare-auto-home-edition20-2014-266xSofőriskolába iratkoztál? Feltételezzük, hogy hajtási jogosítványt szeretnél. Magyar nyelven, elsőre? A legkomplexebb program, teljes tananyag, a rendőrség DRPCIV kérdéseivel, frissítve 2019!

SOFŐRISKOLÁK - TITKÁRSÁG

program-de-secretariat-proform-v12cover3d Független oktató vagy? Sofőriskolád van? A papírtologatásnak vége! Használd másra a szabadidődet! ProformV1.2 frissítve az OMT 75/2014 szerint!

SOFŐRISKOLÁK

chestionare-auto-pro-100cover640x4804Didaktikai szoftware sofőriskoláknak.

Az egyetlen, ARR által is jóváhagyott kétnyelvű program ( magyar és román nyelven).

Jövõtõl a mopedre is jogsi kell

Kategória: Hírek
Készült: 2012. szeptember 24. hétfő Megjelent: 2012. szeptember 24. hétfő
Írta: Super User

2013 januárjától a kismotorok, a háromkerekû motorok (15 kilowatt) és az A1 és A2 kategóriába tartozó motorkerékpárok közúton való vezetéséhez gépjármûvezetõi engedély szükséges – tudatta Lucian Diniþã, az Országos Rendõrfõkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetõje.

A jogosítvány 5-10 évig lesz majd érvényes, megújítását kötelezõ módon orvosi vizsgálat elõzi meg.

Gondolatok az elõzésrõl

Kategória: Hírek
Készült: 2012. június 06. szerda Megjelent: 2012. június 06. szerda
Írta: Super User

Mai napig az elõzés a legveszélyesebb manõver, sok baleset okozója. Mire is kell figyelni?

Elõször is: elõzni soha nem kötelezõ, ez a legfontosabb tudnivaló. Ha pedig valaki belevág, jól meg kell fontolja, tényleg szükség van-e rá. Ezért, ha felvállaljuk, tudnunk kell: senki nem szögezett pisztolyt a fejünkhöz, így fel kell vállalni a vele járó felelõsséget is. Ez az a része, ahol emberek élete forog kockán, vagy sok pénzt érõ jármûvek vállnak roncsá pillanatok alatt.

Van a dolognak törvényes vonatkozása, mégpedig:

Aki kezdeményezi az elõzést, annak az elõtt biztosítania kell( hogy szembõl nincs veszély, hogy hátulról senki nem elõzi közben, hogy az elõzni kivánt jármû nem kezdett elõzésbe, hogy a manõver nem tilos), jelezni a kitérést, megtartani az oldaltávolságot, jelezni a visszatérést, majd biztonságosan visszatérni a sávjába, sorába.

Akit elõznek, az köteles lehúzni az út jobb oldalára annyira, amennyire lehet és nem szabad növelnie a sebességet (nem kell feltétlen lassítania, de megteheti, ha valami veszély van).

Jó tudni, mi minõsül elõzésnek, a törvény értelmében: csak az a manõver, amely kitéréssel jár az eredeti sávból, sorból, függetlenül attól, hogy a megelõzött jármû mozog, vagy áll. Ilyen értelemben, a több sávos utakon nem minõsül elõzésnek, ha ez egyik sávon gyorsabban közlekednek, mint a másikon.

Itt érdemes hozzáfûzni, hogy pl. autópályán, a legtöbb európai országban, az elõbbi kivétel ellenére, nem szabad elõzni a belsõ sávon közlekedõ jármûveket úgy, hogy kitérünk a külsõ sávra, majd visszahúzunk. Az értelmezés kedvéért, a belsõsáv az az út tengelye felõli sáv, a külsõ az az út széle menti. Autópályán mindenki a külsõ sávon kell kõzlekedjen, a tõbbi sávot csak elõzésre szabad használni.

A profi sofõr nem elõz bolondúl, mert tudja, milyen kockázatokat rejt. A profi kezdõ az megteszi, mert kell a donor is a világon. Sajnos nem mindig az õ szerveit ültetik át, sok ártatlan ember esik áldozatúl egy-egy ilyen mészárosnak.

Biztonsági szempontból, fontos felmérni, mielõtt belevág az ember, mekkora a belátott távolság elõre, mekkora a sebességtöbblet, amivel rendelkezünk a megelõzött jármûhöz képest, milyen az elõzést végrehajtó jármû dinamikája (mennyire gyorsúl, itt fontos a motor nyomatéka és a szállítmány súlya), milyenek az útviszonyok, mennyire tapasztalt a sofõr.

Csak akkor kezdjünk elõzni, ha biztosak vagyunk a dologban. Ha kételyeink vannak, bármilyen kicsik is, azonnal el kell vetni a gondolatot. És ha már belevágtunk, akkor minél hamarabb vitelezzük ki, azaz adjunk annak a gázpedálnak, ne habozzunk. Minél hamarabb visszatérünk a helyünkre, annál jobb, ezért, ha szükséges, mert a motor fordulata túl alacsony, kapcsoljunk vissza egy-két fokozatot, így jobban húz a motor.

Természetesen, itt is kell érvényesüljön az elõzékeny magatartás: amennyiben észrevesszük, hogy valaki rosszúl mérte fel a dolgokat és bajba keveredett (kevert), próbáljunk segíteni, ne rakjunk rá még egy lapáttal, hisz lehet, hogy a mi életünk is ezen múlik.

Hiába van valakinek igaza, ha meghalt, nem sokat ér vele.

Image

Autók image és valóság

Kategória: Hírek
Készült: 2012. május 09. szerda Megjelent: 2012. május 09. szerda
Írta: Super User

Autók – image és valóság

Nagyon sok emberben felvetõdik a kérdés, miért is járnak egyesek különbnél különb, fényes-mázas, többé-kevésbé márkás luxus járgánnyal.

Ehhez tudni kell, hogy az autónak is, mint minden tárgynak, két alapvetõ szerepe van: az egyik a funkcionális (az, hogy mennyire jól használható szállítóeszköz), a másik pedig a reprezentáció (az, hogy milyen képet kölcsönöz tulajdonosának az illetõ verda.

Manapság, az egyhasználatú, eldobható, mûanyag világban, amiben élünk, fontosabbnak látszik a második szerep.

Magyarra lefordítva, legyen a tulaj bármilyen buta, csúnya vagy neveletlen, ha egy neves járgányt vezet, rögtön okosnak, szépnek, netán zseninek érezheti magát.

És ezt akarja elhitetni a környezetével is, így az autó jó eszköze lehet annak, aki mást akar mutatni, mint ami.

Természetesen, néha bejön az is, hogy a tulaj tényleg sikeres és vitte valamire, azért vezet Mercedes-t, BMW-t vagy Rolls Royce-t, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a kivetített kép enyhén szólva csaló.

A vad kapitalista hajón utazó kisországunk papondékli tõkései jogosan érezték úgy, hogy az újgazdag statuszhoz hozzátartozik a bazi nagy terepjáró is, pedig ezeket a járgányokat jobb helyeken csak a parasztok vezetik.

Az igazán gazdag emberek, függetlenül attól, hogy Kanadában vagy Japánban élnek, inkább járnak Bentley-vel vagy Aston Martin-nal, még akkor is, ha ezek  a járgányok idõsebbek, mint gazdájuk.

Az okosak szerint, a nemes az nem születik, hanem lesz. Ezért elmondható, hogy azok számára, akik a valóságot tartják szem elõtt, a tulajdonos és járgánya klasszisainak összege állandó.

Ha az angol királynõ egy Trabantból szállna ki, õt úgy is tisztelnék, a mi druzsbás parasztjaink feltétlen Q7-sel kell járjanak, hogy felfigyeljenek rájuk.

Persze, itt a sok dzsippes újgazdag felhördül, hogy õk azért járnak környezetromboló autókkal, mert ütközéskor biztonságos. Erre csak azt tudom mondani, hogy akkor járjanak tankkal vagy nyergesvontatóval…

Technológiai szempontból, egy Mercedes és egy Hyundai elõállítási ára közel azonos, de a Mercedes mégis nagyságrendekkel nagyobb összegért adható el, pusztán a nevéért. Egyébként, mint szállítóeszköz mindkettõ azonos értéket képvisel.

És mi a helyzet a kis Trabival? Annak idején, személyszerint Trabanton tanultam meg vezetni, ezért életem végéig hódolok a márkának: nincs még a világon egy olyan járgány, ami annyira vadul és õszintén megadná a vezetés primitív élményét.

Nincs ott semmi szervó, ABS, légkondi meg egyébb flancok, de van utazás öröme, Trabantos szolidaritás, találkozáskor lámpavillantás. Na meg az idõsebbeknek a régi szép idõk letûnt emléke.

Ing. Baló Jan Eugen

Image

Szól a sziréna...mit tegyek?

Kategória: Hírek
Készült: 2012. május 16. szerda Megjelent: 2012. május 16. szerda
Írta: Super User

Valamelyik nap hazafele karikáztam, amikor a kórház melletti körforgalomhoz közeledve hirtelen felharsant egy mentõautó szirénája.

A körforgalomba épp behajtó hölgy lefagy, ijedten rágörnyed a kormányra, majd erõteljesen fékez. Persze, az útkeresztezõdést teljesen eltorlaszolja, így a továbbhaladás mindenki számára lehetetlen.

A mentõ pilótája káromkodik, a többiek tépik a maradék hajukat...a mentõt váró páciens pedig vár...valahol. A torlaszt okozó gyengébbik nemhez tartozó illetõ annya valószinû csuklik...mert ugyebár emlegetik, õt meg minden féle intim testrészét.

Mi is lenne a helyes ilyenkor?

Persze, a mentõautó sofõr is ludas, hisz késõn indította be a hangjelzést, de a fõkolompos a hölgy, mert egy keskeny útszakaszt eltorlaszol, azáltal, hogy megáll, pedig ez nem lenne kötelessége.

De õ így tudja, tehát megáll, ahelyett, hogy kihajtana a körforgalomból, majd szabad utat biztosítana a mentõnek.

De így van ez megírva a csillagokban: egyeseknek a fejük csak azért van, hogy nehogy beleessen az esõ a nyakukba, vagy hogy legyen, amin nõjjön a hajuk.

Aki pedig önállóan is tud gondolkodni, az tudná, mit tegyen, a jóérzés határán.

Mit is ír a törvény e tárgyban?

Elõször is, a megkülönböztetõ hang- és fényjelzést használó jármûvek csak akkor élvezhetik a rájuk vonatkozó törvényes kiváltságokat, amennyiben mûködtetik ezeket a jelzéseket, mégpedig egyidejûleg, azaz a villogó fények mellett a sziréna is kell mûködjön.

Az ilyen jármûvek vezetõi ezt tudják, de nem mindig mûködtetik folyamatosan a hangjelzést, a hangszennyezés elkerülése végett.

Sajnos ez sokszor ad okot félreértésre, mert túl késõn kapcsolják be, így mindenki zavarba jön.

Amit feltétlen tudni kell: csak a piros villogó fényeket használó jármûveket kell megállással továbbengedni, azaz a tûzoltókat meg a rendõrséget (ami esetenként hivatalos menetoszlopot kisér).

A kék fényeket használó mentõk, csendõrök, SPP, stb., csak egyszerõ elsõbbséget élveznek, azaz nem kell feltétlen megállni, csak biztosítani a zavartalan továbbhaladásukat.

Ha pedig megállunk, azt igyekezzünk lehetõleg úgy tenni, hogy a jármûvünket minél jobban lehúzzuk az út jobboldali szélére.

Egy érdekes és tanulságos eset:

Történt velem olyan, hogy egy útkereszezõdéshez közeledve, hallottam a szirénát. Meg is álltam, el is ment a mentõ. Természetesen tovább akartam indulni, és csak a tapasztalatommal járó reflexszerû biztosítás mentett meg az ütközéstöl, mert biza még egy mentõ jõtt, ami szinte telibe kapott...

Egyszerûen annyira egybeolvadt a két sziréna hangja, hogy nem lehetett kivenni egyebet. Ezért érdemes nagyon figyelmesnek lenni, soha nem lehet tudni.

A másik érdekes eset: vannak olyan, természetesen nagyon “vagány” sofõrok, akik egy ilyen szirénázó jármûre ragadva, megpróbálják kihasználni azt, hogy az zavartalanul halad. No comment...

Image

Tuning

Kategória: Hírek
Készült: 2012. május 02. szerda Megjelent: 2012. május 02. szerda
Írta: Super User

Tuning

Ritka az az autós aki nem ismeri ezt az angol szót. De mit is jelent valójában?

 

Tuning-angolul annyit jelent, mint hangolást, ráhangolást, áthangolást. Azaz az eredeti „dallamhoz” képest valamilyen variaciót. A dallam az eredeti, gyári kompoziciót célozza meg.

Rendszerint olyan mechanikai, elekronikai vagy informatikai beavatkozást jelent, ami növeli a motor gyárilag szavatolt teljesítményét.

Manapság inkább egy olyan informatikai beavatkozást jelent, ami átírja a motor vezérlését biztosító számítógép programját.

Egyszerûen átírják a programot, ami egy EPROM típusú integrált áramkörben (CHIP) van tárolva.

Ezért is hívják chiptuning-nak.

A dolog valahogy így zajlik: egy rendszerint méregdrága program segítségével, amit egy laptopra telepítenek,  bemennek a CHIP programjába, majd módosítják a befecskendezési, gyújtási paramétereket, amelyeket ez az áramkör tartalmaz.

Ezek táblázatszerûen vannak tárolva, ezen adatok módosítása eredményezi a változást. Amit tudni kell:

Minden gyártónak megvannak a maga fejlesztõ, kutató mérnökei. Ezek egész nap azon fáradoznak, hogy megkapják azt az optimális egyensúlyt, ami az adott összetevõk (alkatrészek) mellett, biztosítja a legkisebb fogyasztást, a leghosszabb élettertamot, a legnagyobb erõt, a legkisebb károsanyag kibocsátást, stb.

A dolog nem is olyan egyszerû, mert az egyenlet összetevõi néha egymással ellentétesek, ezen kívül, mindent a lehetõ legolcsóbban kell elérni...

Ebbõl az következik, hogy a remélt teljesítmény növekedést csak úgy lehet elérni, hogy a fogyasztás, esetleg károsanyag kibocsátás megnõ, a motor élettartama pedig drasztikusan csökken.

Persze ezt nem igyekeznek a lóerõéhes kuncsaft órára kötni, hisz pénzre megy a dolog. Na persze, nem romlik a motor el napok alatt, de ha már hónapokba, esetleg években gondolkodik az ember...

A tuningolás másik megközelítése a PowerBox, azaz beiktatnak egy olyan külön chipet tartalmazó dobozkát, a számítógépen kívül, ami módosítja annak mûködési paramétereit és mivel egy külön egység, bármikor nyomtalanul eltávolítható.

Így az esetleges vevõ nem fogja tudni, hogy az autó meg volt buherálva, esetleg a mûszaki vizsgán is átmegy a verda.

A tuning teljesen más és profeszionális megközelítése a nagy tuningcégek által kidolgozott eljárás, sajnos ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak: ezek olyan sorozatgyártású autókat alakítanak át, amelyeket gyakorlatilag teljesen átépítenek.

Itt nemcsak az elektronika, de a motor szerkezete, a váltó, a difi, a futómû, fékek, néha a karosszéria is drámai átalakításokon esnek át.

Ilyen cégek a Bavaria (BMW), Brabus (Mercedes), AMG (Mercedes), Gordini (Renault), Abarth (Fiat), stb. Egy ilyen jármû ára néha az eredeti többszöröse, ezért nem is fut sok belõlük.

A másik pedig az, hogy egy amúgy is erõs autó még erõsebb lesz, ezért újra kell tanítani vezetni a bátor pilótát, hogy tudjon bánni a parazsat faló paripával...

Hogy a dolog egyszerûbb legyen, vegyünk egy reális példát: egy Logan Diesel kiadásban. Ennek a kis 1,5 motornak vannak 65, 70, 85, 90, 105, 110 LE-s változatai.

A motor szerkezetileg azonos, de a vezérlõ programon kívül változik rajta a turbina, a porlasztók, a számítógép, az intercooler, stb.

Tehát nem csak chiptuningról van itt szó, ami sokkal egyszerûbb lenne, de sajnos a motor tartós is kell legyen, keveset is kell fogyasszon, na meg nagyon szigorú szennyezési normáknak kell megfeleljen.

Tehát nem elég csak a programon változtatni, szerkezeti átalakításra is szükség van, ha azt akarjuk, hogy a jármû szíve ne dobja be a kulcsot ideje-napja elõtt.

 

Image