Chestionare auto DRPCIV 2015, Permis de conducere

SOFŐRISKOLÁK DIÁKJAI

chestionare-auto-home-edition20-2014-266xSofőriskolába iratkoztál? Feltételezzük, hogy hajtási jogosítványt szeretnél. Magyar nyelven, elsőre? A legkomplexebb program, teljes tananyag, a rendőrség DRPCIV kérdéseivel, frissítve 2021!

SOFŐRISKOLÁK - TITKÁRSÁG

program-de-secretariat-proform-v12cover3d Független oktató vagy? Sofőriskolád van? A papírtologatásnak vége! Használd másra a szabadidődet! ProformV1.2 frissítve az OMT 75/2014 szerint!

SOFŐRISKOLÁK

chestionare-auto-pro-100cover640x4804Didaktikai szoftware sofőriskoláknak.

Az egyetlen, ARR által is jóváhagyott kétnyelvű program ( magyar és román nyelven).

Motoros vizsga, avagy szervdonor képzés

Kategória: Cikkek közúti törvényekről Készült: 2014. február 26. szerda Megjelent: 2014. február 26. szerda Írta: Super User

Évek óta folyik a vita a román illetékes szervek között, milyen is legyen a gépjárművezető oktatás, vizsgáztatás, egyáltalán milyen lenne a jó KRESZ.

Ahogy azt a többségi nemzet történelme is igazolja, a román állam csodálatosan szervezetlen, azaz képtelen hatékonyan szervezkedni.

És nem, ez nem egy vád részemről, hanem józan megállapítása annak, ami az első világháború idején a Romániába küldött francia Berthelot tábornok is tapasztalt.

A szervezetlenség a közúti forgalom szabályzására is kiterjed, ezért lehetünk tanúi a rendkívüli gyakorisággal végrehajtott törvénymodosításoknak, melyek eredményeként az, amit ma megtanult a sofőr és megfelelt a vizsgán, az holnap egyenesen bűnözővé teszi...

Persze, itt senki nem veti fel azt a kérdést, miért próbálják törvényekkel pótolni az autópályák hiányát, amelyekre viszont már jócskán 20 éve költik a hatalmas, mondhatni irracionális pénzeket.

Út az nincs, van viszont aberráció elég a hazai KRESZ-ben meg a gépjárművezető képzésben.

Az egyik ilyen “csodálatos” rendelkezés az az, miszerint a motorkerékpár vezetőket kimondottan (és kizárólag) gyakorlópályán, azaz poligonon kell képezni.

 

Egy pár évvel ezelőtt ez nem így volt, de miért ne rontsanak el valamit, ha már el lehet...

A dolog magyarázata egyszerű: az ország valamelyik sarkában a „ hosszúba” induló vizsgázó 50 kilós hölgy elesett a háta mögött csücsülő 120 kilós rendőrrel.

A megoldás egyszerű volt: az állam működésének zálogát, a drága rendőrt védeni kell, így hát vizsgázzon csak a pokol angyala poligonon, mert ott nem verheti oda a vizsgáztatót.

Persze, az agyukat nem járta meg esetleg szétnézni, hogyan csinálják ezt mások: a vizsgázó egyedül megy, a vizsgáztató kiséri egy, a háta mögött közlekedő járműből, ahonnan rádión ad utasításokat a vizsgázó motorosnak. Persze, az oktatás is hasonlóan megy...

A román eredetiségnek az volt az egyenes következménye, hogy rengeteg motoros baleset történt, hála az emberi adminisztratív hülyeségnek.

Sokan meghaltak, még többen nyomorékok maradtak. Volt viszont egy hatalmas előnye is a dolognak: rengeteg vese, szív, máj és egyéb szerv szabadult fel, hatalmas örömöt szerezve a szervátültetésre váró polgártársaknak...A rendelkezés elérte viszont a célját: egy rendőr sem sebesült meg.

Hogy a dolog még jobb legyen, a legutóbbi rendelkezés, ami az oktatást szabályozza, nemcsak hogy konzerválta a rendszert, hanem a hülyeség új csúcsait célozza meg, mert felemelte a poligonon eltöltött órák számát 20-ról 30-ra...

Szóval jön a csemete, megtanulja a bólyázást (amit oktatóként ki merem jelenteni, ha a diák tud biciklizni és van valami fogalma az autózásról, megtanulja 3-4 óra alatt), 30 órán át hányingerig nyolcasozik, aztán jöhet az abszolut formaságként zajló vizsga, majd ereszd öcsém a 120 lóerős Suzukit egyenesen a fának, oszlopnak, egyéb apróságoknak.

Persze, van úgy, hogy elmotorozik az örök zöldmezőkre és hátrahagy vesét, lábat miegymást, de legtöbbszőr nyomorék marad és szidja a rendszert, ő meg a hozzátartozói.

Az illetékesekkel folytatott beszélgetések során pedig ugyanaz folyik, mint mindig: az illetékes rámutat valamelyik másik illetékesre és a végén mindig a halott a hibás.

Természetesen, nem csak a rendőrségé a hiba, de főleg az övé, mert a dologban csak ők kezdeményezhetnek.

Hogy a többi szerv milyen csodálatos, hadd meséljek el valamit: 2009-ben, egy Brassóban tartott megbeszélésen, feltettem az ARR akkori főnökének egy Craciunoiu-nak nevezett úrnak azt a kérdést, ha már a motoros oktatás csak zárt pályán történik, azaz nem közúton, akkor miért kell mégis a motorkerékpárt forgalomba íratni, műszakiztatni, biztosítani, sőt, iskola motorként a RAR-nál levizsgáztatni, pedig nincs rajta dupla vezérlés, mint egy autón...A válasz kimerítő volt:

- Azért!

Túlmenően az alak parasztságán, arra a kérdésre, hogy miért kell annyi embernek meghalni az úton, pusztán egy pár bunkó tisztviselő a bársonyosszékhez való ragaszkodása miatt, a válasz egyszerű:

- Azért!

Image

Találatok: 5191